Fiksna ortodontska naprava

Ortodontske bravice mogu biti metalne, keramičke ili plastične. Primjenom lagane kontinuirane sile u kontroliranom smjeru, bravice i žica pomiču zube u željenom smjeru. Ligature )koje drže žicu u bravici mogu biti metalne ili gumene (u boji ili prozirne).

Postoji i nekoliko vrsta samovezujućih tehnika. To su tehnike novije generacije kod kojih je smanjeno trenje, žica se ne uvezuje u bravicu nego ju klip na bravici, koji se može otvoriti i zatvoriti, stalno drži. Imaju neke prednosti u odnosu na konvencionalne bravice; smanjenje trajanja terapije u nekim slučajevima, veći razmaci između kontrola, skraćen "chair time" (vrijeme provedeno u ordinaciji), bolja higijena, udobnost za pacijenta,...

OD ČEGA SE SASTOJI FIKSNI ORTODONTSKI APARAT?

Bravice su male "pločice" koje se lijepe na zub i u njih se stavlja žica. Mogu biti metalne, keramičke ili plastične (estetske-bijele).

Može se dogoditi u tijeku terapije da se bravice odlijepe sa zuba. U tom slučaju je potrebno sačuvati bravicu te doći u ordinaciju da se ponovno zalijepi.

Žica je dio fiksnog aparata koja se pričvršćuje u bravicu pomoću metalnih ili gumenih ligatura, koje mogu biti prozirne ili u boji. Žice se mijenjaju kroz terapiju od manjih, elastičnijih do većih i krućih žica. Najčešće se promijeni 4-5 žica.

Metalni prstenovi su dio aparata koji se cementiraju na šestice i u njih se umeće žica i headgear. U nekim slučajevima mogu se samo zalijepiti tube koje imaju istu funkciju, ali ne obuhvaćaju cijelu krunu zuba.

Da bi se lakse postavili prstenovi, potrebno je postaviti gumice (SEPARATORI) između šestica i susjednih zubi da bi se razmaknuli.

INTERMAKSILARNE GUMICE

U nekom periodu terapije možda će biti potrebno nositi gumice između gornje i donje čeljusti da se dobije pravilan zagriz. Kada se zubi počinju micati kao odgovor na nošenje gumica, oni se pomiču brzo i ugodno.Međutim, ako se gumice ne nose stalno, zubi će biti bolni i njihovo pomicanje će biti zaustavljeno.

Gumice se moraju nositi stalno. Skidaju se prilikom jela i pranja zubi i mjenjaju se jedanput dnevno.